Importanța Consilierii Școlare și Profesionale

admin
EDURIGHTS4GIRLS -Acces egal la educatie
22 Iul, 2022

Cele mai recente cercetări în domeniul educațional arată că implementarea unui program de consiliere școlară la nivelul instituțiilor de învățământ, are un impact pozitiv asupra performanței elevilor. Dezvoltarea și implementarea acestor programe necesită conducere din partea consilierilor de liceu bine pregătiți și foarte competenți și include un efort de colaborare cu administratorii școlii, profesorii de la clasă, personalul școlii și părțile interesate din comunitate.


Liceul reprezintă tranziția finală către vârsta adultă, învățământul postsecundar și piața muncii, pe măsură ce elevii încep să se separe de părinți și să exploreze și să-și definească independența. Elevii aflați în anii terminali decid cine sunt, ce fac bine și ce vor face când vor absolvi. În acești ani de adolescență, elevii își evaluează punctele forte, abilitățile și competențele. Cea mai mare influență însă o reprezintă grupul lor de colegi. Ei caută un loc în care să aparțină și se bazează pe acceptarea și feedbackul colegilor. Aceștia se confruntă cu presiuni crescute în ceea ce privește comportamentele de risc care implică sex, alcool și droguri, în timp ce explorează granițele unui comportament mai acceptabil și ale relațiilor mature și semnificative. Au nevoie de consiliere în utilizarea tehnologiei pentru a-și promova obiectivele academice și de carieră și, de asemenea, au nevoie de asistență pentru a gestiona și a răspunde provocărilor legate de utilizarea tehnologiei în siguranță și în mod adecvat pentru exprimarea personală. 
Elevii de liceu au nevoie de sfaturi pentru a lua decizii concrete și complexe. Ei trebuie să treacă prin presiunile academice, ale colegilor și ale părinților, în timp ce se confruntă cu testele cu mize mari, provocările de admitere la facultate, procesul de cerere de burse și ajutor financiar și intrarea pe o piață a muncii competitivă. De aceea consilierii educaționali definesc și concentrează programe de consiliere școlară pe baza datelor academice, de prezență și de disciplină ale școlii. Identificarea nevoilor elevilor prin aceste date și consultarea cu administratorii ghidează dezvoltarea programului.


Consilierii oferă servicii echitabile și adecvate, abordând nevoile academice, de carieră și de dezvoltare socială/emoțională ale elevilor, în plus față de echilibrarea metodelor de livrare, recunoscând că elevii învață în mai multe moduri. Rezultatul final al acestui proces se va reflecta în îmbunătățirea rezultatelor academice, a frecvenței și a disciplinei legate de dezvoltarea academică, pregătirea pentru viitor și carieră și dezvoltarea socială/emoțională. 


În cadrul proiectului Edurights4Girls – Acces egal la educație, activitățile de consiliere de grup se desfășoară în cele 15 unități școlare din județele Neamț și Suceava, față în față sau online, cu respectarea condițiilor pandemice. 

 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. 
Proiectul Edurights4girls - Acces egal la educație, are în vedere creșterea capacității nivelului de conștientizare și aplicare a drepturilor omului și combaterea discriminării de gen din Județele Neamț și Suceava. 
Proiectul este derulat de către Asociația GO AHEAD București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț și ASSED - Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.