Despre Dezvoltarea Personală - Raluca Jurge, Prof. Consilier Școlar

admin
Feb
27
2023

Dezvoltarea personală include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de bine, a dezvolta talente și abilități personale. Îmbunătățirea calității vieții și contribuția la realizarea aspirațiilor și viselor personale este cea mai comună definiție dată acestui concept, mult vehiculat în ultima perioadă de timp. 

Dezvoltarea personală ar trebui să fie un scop în sine pentru oricine, o modalitate prin care să ne valorizăm la maxim potențialul de care dispunem, adeseori nedescoperit, nerecunoscut. Dezvoltarea personală, presupune deci, creștere, învățare, evoluție în toate acpectele vieții, atât în stare fizică, psihică și spirituală, cît și pe plan profesional, al relațiilor interpersonale și în special al relației cu noi înșine.

Un câștig financiar mai bun, o viață socială mai activă, un statut profesional sau social mai bun, îmbunătățirea calității vieții, pot fi rezultatele unui proces eficient de dezvoltare personală.

Rolul pe care dezvoltarea personala îl are în viața fiecăruia este acela de a contribui la atingerea potențialului maxim, ajutându-ne să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Prin faptul că dezvoltarea personală contribuie la o gândire mai flexibilă, la o deschidere în fața experiențelor vieții, în ansamblu și la un echilibru emoțional, acest proces este cea mai eficientă soluție pentru a ne bucura de o viață împlinită. Fiecare dintre noi are resurse de care nu este conștient, resurse interioare de care poate nimeni nu i-a vorbit în trecut. Acest lucru este și mai pregnant în cazul adolescenților, care sunt într-o continuă căutare de sine și confirmare a valorii personale. Dezvoltarea personală îi va ajuta astfel să se descopere, să-și formeze o imagine și o stimă de sine pozitivă.

Dezvoltarea personală poate fi definită ca o succesiune de etape în care devenim mai buni decât am fost ieri, în care ajungem mai aproape de ceea ce ne dorim și în care câștigăm suficientă flexibilitate încât să ne adaptăm visurile.

Propoziții, imagini, cuvinte sau gânduri, care să ne aducă inspirație și entuziasm  ne vor ajuta să ne continuăm procesul de dezvoltare personală.

 „Toate visele noastre pot deveni realitate dacă avem curajul de a le urma.” – Walt Disney